Suradnja na razvoju učeničkih zadruga Hrvatske i Srbije

U subotu, 25. siječnja, u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, s temom suradnje na razvoju učeničkih zadruga.

Sastanak je iniciran od strane srpskog Ministarstva prosvete, nauka i tehnološkog razvoja koje je odnedavno krenulo s projektom osnivanja učeničkih zadruga u osnovnim i srednjim školama Republike Srbije. S hrvatskim kolegama su željeli razmijeniti iskustva i uspostaviti suradnju, s obzirom na dugu i bogatu tradiciju učeničkog zadrugarstva u Hrvatskoj.

Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja sastanku su nazočili Momir Karin, pomoćnik Ministrice znanosti i obrazovanja, Zdenka Čukelj, načelnica Sektora za rani, predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, Uprava za odgoj i obrazovanje te Ivana Pilko Čunčić, voditeljica Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje. Ispred HUUZ-a nazočili su Dragica Benčik, predsjednica, Silvana Šebalj Mačkić, dopredsjednica i Blanka Horvat, tajnica HUUZ-a. Iz srpskog  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoj  nazočili su dr. Milan Pašić, v. d. pomoćnika ministra, Sektor za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje te Tomica Stojanović, član radne grupe Ministarstva i član Gradskog veća za obrazovanje Grada Požarevca.

Na sastanku se razgovaralo o međunarodnoj suradnii na razvoju učeničkog zadrugarstva, sudjelovanju hrvatskih predstavnika na Međunarodnoj konferenciji o učeničkim zadrugama koja se održava 3. i 4. travnja ove godine u Požarevcu, zajedničkom nastupu učeničkih zadruga Hrvatske i Srbije na manifestacijama te pitanjima predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj i Srbiji.

Predstavnice HUUZ-a iznijele su kolegama iskustva iz područja učeničkog zadrugarstva u Hrvatskoj, u kojoj danas djeluje 607 učeničkih zadruga. Razgovaralo se o programima koje HUUZ, u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje kontinuirano provodi preko 13 godina. Mlađim kolegama iz učeničkog zadrugarstva Srbije, koja danas ima 68 registriranih zadruga, ove informacije su bile iznimno značajne s obzirom da su se učeničke zadruge na području Republike Srbije službeno počele osnivati prošle godine.

Prvi korak suradnje je napravljen, a idući se uskoro planira početkom travnja na Međunarodnoj konferenciji o učeničkim zadrugama u Požarevcu na kojoj će, osim Hrvatske, svoja iskustva prezentirati i druge europske zemlje sa dugom tradicijom zadrugarstva.