UZ

Otok

OŠ Otok

Zagreb

Učenička zadruga Otok u našoj školi osnovana je 1984. godine kad je škola započela sa svojim radom i otvorila vrata učenicima naselja Sloboština u Novom Zagrebu. Zadruga je djelovala do 1991. godine pod nazivom Učenička zadruga Bašta sljezove boje. U svom sastavu imala je voćarsku sekciju i voćnjak oko Područne škole Buzin te keramičarsku sekciju.

S obzirom na veliku zainteresiranost učenika za izvannastavne aktivnosti te uvjetima u kojima danas djeluje naša škola, 2006. godine obnovljena je učenička zadruga s nazivom Učenička zadruga Otok. Zadruga je danas ustrojena u pet sekcija i broji 73 zadrugara. Zadrugari se ističu marljivim, savjesnim i odgovornim radom koji s veseljem obavljaju uz pomoć svojih voditelja u sljedećim sekcijama:

1. Voćari – voditeljica Natalija Oštarčević Filipić, dipl. učiteljica razredne nastave
Voćarska sekcija započela je s radom 2006. godine krčenjem obližnje šikare i čišćenjem terena. U proljeće 2007. godine iskopali smo rupe i posadili dvadeset voćki (jabuke, kruške, šljive, višnje i trešnje). U sklopu voćnjaka danas se nalazi i kompostana. Učenici s voditeljicom orezuju i gnoje voćke te uče o uporabi zaštitnih sredstava. U jesen izrađuju kalendar aktivnosti i radova u voćnjaku. Namjera nam je uzgojiti ekološko voće i nadamo se da će naši učenici uživati u plodovima školskog voćnjaka.

2.Mali keramičari 1. do 4.razred – voditeljica Marija Barišić, učiteljica razredne nastave
Mali keramičari svojim spretnim rukama oblikuju glinu po želji. Izrađuju razne posude i oblike (zdjelice, vaze, magnetiće, privjeske i dr.). Glina je materijal koji nudi beskonačne mogućnosti, zato je idealan kao poticaj skrivenim stvaralačkim talentima. Radovi od gline nas obogaćuju i uljepšavaju život.

3. Keramičari 5. do 8. razred – voditeljica Jasminka Mance, učiteljica likovne kulture
Keramičari vježbom i samostalnim kreacijama upoznaju sve faze keramičarskog zanata. To je lončarska vještina i skupni naziv za sve proizvode izrađene na bazi gline i otvrdnute pečenjem. Cilj aktivnosti je razvijanje likovno-estetskog senzibiliteta, doživljaja umjetničkog djela i njegovanje kulturne baštine i tradicije.

4. Spretne ruke – izrada uporabnih i ukrasnih predmeta – voditeljica Davorka Šnur, dipl. učiteljica razredne nastave
Tijekom cijele školske godine učenici i učitelji prikupljaju plastičnu, staklenu ili kartonsku ambalažu i predmete koje bi inače bacili. Mi različitim tehnikama oslikavamo i ukrašavamo te predmete i tako im dajemo novu namjenu. Za prodajne izložbe izrađujemo prigodne ukrase i poklone. Svojim proizvodima obilježavamo i značajne datume, događaje i blagdane (maškare, Valentinovo itd.).

5. Začinsko i ljekovito bilje – voditeljica Adela Miletić, dipl. učiteljica razredne nastave
Uzgojem začinskog bilja bavimo se od školske godine 2012./2013. Tijekom godine učenici uče o primjeni začinskog bilja koje nerijetko ima i ljekovita svojstva.
U prosinci sadimo i prodajemo božićnu pšenicu. U proljeće sijemo nekoliko vrsta začinskog bilja. Tijekom rasta biljaka učenici se brinu o pravodobnom i pravomjernom zalijevanju te s velikim interesom, uzbuđenjem i čuđenjem (zajedno s učiteljicom) promatraju napredak mladih biljaka.

Tijekom svake školske godine organiziramo tri prodajne izložbe za BožićUskrs i Dan škole. Prikupljena sredstva troše za nabavu materijala i sredstava za rad, a dio se donira i u humanitarne svrhe. Članovi naše zadruge svojim radom prate i prigodne događaje, blagdane i značajne datume. Svake godine postavljamo štand i uređujemo prostor za Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Pojedine sekcije izrađuju prigodne plakate – Dan zaštite vodaRecikliranje i prerada otpadaBožićKarnevalDani jabuka itd.

OŠ Otok
Zagreb, Gradićeva 4
http://www.os-otok.com/