Međužupanijski susret Podružnica HUUZ-a Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba

Izvještaj OŠ Granešina

U petak, 7.prosinca 2018. godine, u radosnom iščekivanju smo dočekivali goste zadrugare iz Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba u 159.-ogodišnjoj Osnovnoj školi Granešina. Program dobrodošlice su upriličili učenici 2.e koji su pjesmom i plesom „Zakaj volim Zagreb“ i iznenađenjem školskog zbora za Zagorce „Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene“ otvorili susret. Učenik David Napast (koji je prošle školske godine bio na tri državna natjecanja) je pozdravio drage goste u ime svih učenika i djelatnika škole.

Sve nazočne je pozdravio ravnatelj OŠ Granešina Marijan Vulić te zaželio dobrodošlicu svim zadrugarima. Voditeljica UZ Granešina Marija Cik je srdačno pozdravila sve zadrugare te naglasila da učeničko zadrugarstvo nastoji razvijati suradništvo kod učenika, ali i kod učitelja. Angažmanom u učeničkoj zadruzi koji zahtjeva puno volontiranja, odricanja i žrtve no sve zaboravimo i vidimo da se trud isplati kad vidimo zadovoljstvo i osmijeh na licima naših učenika i roditelja. Ponosni su i učenici i roditelji te je to poticaj daljnjem radu svake zadruge. Bloomova taksonomija nam kaže da su kreativnost i inovativnost najviši stupanj dostignuća. „Čuda stvara mašta malih i malo većih zadrugara.“ 

Vlasta Kovačević Herzog, voditeljica POdružnice HUUZ-a Grad Zagreb je u ime svih zadrugara Podružnice Grada Zagreba zahvalila na domaćinstvu te pozdravila drage goste kao i Brankica Zbanatski, voditeljica Podružnice HUUZ-a Krapinsko-zagorske županije, te se prisjetila riječi gospođe Vlaste izrečene nakon susreta u jesen prošle godine u Brestovcu Orehovičkom: „A kak ćemo mi Zagrepčani vratiti susret Zagorcima?“ Gospođa Martina Švarbić pozdravila je domaćine i goste u ime HUUZ –a.

Nakon uvodnog dijela i pozdravnih govora, gostima je voditeljica UZ Granešinauručila monografiju škole i školski list Feniks te se još jednom zahvalila svima na sudjelovanju uz riječi Henry Adamsa: „Učitelj djeluje na vječnost. Ne zna se gdje prestaje njegov utjecaj.“ Pjesmom-himnom zadrugara iz Vlaka u snijegu koju smo završio se program dobrodošlice.

Nakon doručka, dio zadrugara je obišao školski vrt, dok se drugi dio zaputio u školsku knjižnicu na radionicu glagoljice. Na radionici glagoljice smo pažljivo pratili prezentaciju kolegice Lade Bobinac, voditeljice sekcije Ljubitelji kulturne baštine o glagoljici i izrezivati i učiti slova glagoljice. Pri povratku iz školskog vrta kolegica Natalija Krznarić, voditeljica sekcije Hortikultura UZ Granešina, na radionici je poučila zadrugare izradi i svrsi bioenzima.

U predvorju škole su bile radionice UZ Voltino Anđeleki, a malu radionicu izrade origami zvjezdica održala je Vlasta Kovačević Herzog sa svojim zadrugarkama.
Učiteljica granešinske škole Marija Jukić je sa svojim 4.a razredom prikazala vezenje božićnih čestitki i izradu bebica i kapica od vune. Zadrugari sekcije Ručni rad i voditeljica Marija Cik iz škole domaćina, prezentirali su neke načine izrade cofleka, a zadrugari i gosti su mogli vidjeti kuglu i stolac zrađen od cofleka kao i cijeli asortiman proizvoda od cofleka. Kako je cijela škola bila jedan veliki izložbeni prostor, gosti zadrugari mogli su šećući hodnicima škole vidjeti izložene radove učenika.

Nakon radionica, zadrugari su posjetili Granešinsku crkvu i uz vodstvo granešinskog župnika Josipa Baloga saznali o bogatoj povijesti granešinske crkve koja se prvi puta spominje prije više od 800 godina, 1217. godine. Nakon zanimljivog vremeplova župnika Baloga, zadrugari su obišli vatrogasni dom DVD Granešina koje djeluje od 1946. godine. Ispred DVD-a zadrugare su dočekali tajnik DVD Granešina Davor Sunek, bivši zapovjednik Drago Šamec-Šuco i djevojke vatrogaskinje koje su prezentirale usisni vod i proveli zadrugare kroz DVD te odgovarali na pitanja zadrugara.

Za kraj susreta, zadrugari su posjetili i starinsku kuću iz 1927. godine u kojoj su mogli vidjeti mlin, stare predmete, žensku i mušku narodnu nošnju, starije od 100 godina. Nakon obilaska, a prije posjeta Adventu u Zagrebu, domaćini su ispratili drage goste uz male poklone u vidu heklanih cvjetića i crvenih licitarskih srca koje je izradila bivša granešinska učenica i medičarka iz obitelji medičara Ljiljana Mila.  

Zaključak tj. jedna zanimljivost…
Kad se kaže da ništa nije slučajno…
Možda je ovaj susret baš trebao biti u Granešini…
Početci granešinske zadruge mogu se prepoznati u redovnim školskim aktivnostima koje su od 1895. godine obuhvaćale rad i učenje u školskome vrtu, učenje o obradi zemlje te sadnji i uzgoju voća i povrća. U školskome vrtu uzgajano je drvo duda. Od 1897.g. učitelji poučavaju učenike uzgoju dudova svilca pa time učenici dobivaju mogućnost dodatne zarade za svoju obitelj. 
Prvi počeci školstva … „1829. godine  Granešinci se uče računanju, pisanju, čitanju i gospodarenju…“

Harmonija
Umijeća
Uspjeha
Znanja

Marija Cik, voditeljica UZ Granešina, OŠ Granešina