Ljekovito bilje u učeničkim zadrugama

Peta Zoom edukacija u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva pod nazivom Ljekovito bilje u učeničkim zadrugama, održana je 12. svibnja. Ova proljetna tema koja se nastavlja na Školski vrt, temu iz travnja, okupila je 270 online sudionika iz zajednice voditelja i suradnika učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske. I ovaj puta, čuli smo i vidjeli poučne i inspirativne primjere rada učeničkih zadruga koje se već niz godina bave uzgojem ljekovitog bilja i proizvodnjom ljekovitiih pripravaka, s naglaskom na edukaciju učenika i šire zajednice o važnosti očuvanja okoliša i odgovorne brige o prirodi koja nas okružuje.

Nastavljajući s idejom da se predstave učeničke zadruge iz svih hrvatskih regija i županija, temu ljekovitog bilja su prezentirale voditeljice učeničkih zadruga iz Dubrovačko-neretvanske, Međimurske i Istarske županije. Prvo predavanje održala je Dijana Ančić, voditeljica učeničke zadruge Konoba iz osnovne škole Blato s Korčule pod nazivom Priroda krijepi i liječi. Ančić nas je provela kroz slikovito putovanje koje seže u daleku povijest i prve zapise o korištenju ljekovitog bilja u medicinske svrhe u Kini, unazad tri tisuće godina prije nove ere, preko stare Grčke, kolijevke zapadne civilizacije i Hipokratovih zapisa o blagodati određenog bilja koje se koristi i danas.

Djelujući na Korčuli koja obiluje raznovrsnim mediteranskim ljekovitim biljem koje je još uvijek u velikoj mjeri uščuvano, učenička zadruga Konoba većinu svojih aktivnosti bazira upravo na edukaciji mladih i uzgoju ljekovitog bilja u pripremi raznih pripravaka koje se baziraju na otočkom bilju Korčule koja ih, kako Ančić kaže, ‘nudi na dlanu’. U svojim aktivnostima i projektima, a kroz moto priroda krijepi i liječi, učenička zadruga Konoba proizvodi u sklopu zadrugarskog rada mnoštvo biljnih pripravaka: prirodne insekticide na bazi buhača, razne čajeve, Gospino ulje te razne tinkture, kreme i pripravke od rogača, masline, lovora, smilja i Aloe vere. U prezentaciji je naglasak stavljen na biljke lovor i aloa veru kao iznimno ljekovite biljke koje koristimo u medicini i kulinarstvu već stoljećima, a koje su, zbog svojih ljekovitih svojstava ublažavanja niza tegoba i bolesti izuzetno cijenjene u pučko-narodnoj medicini. Kroz zanimljivo izlaganje, Ančić je prezentirala niz zdravstvenih aspekata lovora i aloe vere čijih se blagodati korisno podsjetiti pogotovo danas u vrijeme pandemije, ali i ‘brzog’ i stresnog života. Sve navedene proizvode učenička zadruga Konoba proizvodi, educirajući mlađe naraštaje o potrebi učenja o blagodatima prirode, čuvanja okoliša i korištenja onoga što nam priroda pruža, na odgovoran način.

Nevenko kompletić, naziv je druge prezentacije koju je održala Andrijana Perčić, voditeljica UZ Klopotec, OŠ Gornji Mihaljevec iz Gornjeg Mihaljevca. Nakon kratkog predstavljanja rada učeničke zadruge Klopotec, Perčić nas je provela kroz kratku povijest zadruge i početak rada u školskom vrtu još od daleke 2002. godine, što UZ Klopotec čini i jednom od najstarijih učeničkih zadruga u Međimurskoj županiji. Od samih početaka, unutar školskog vrta učenička se zadruga bavi uzgojem ljekovitog i začinskog bilja te biološkom proizvodnjom voća, fokusirajući prezentaciju na Nevenu, ljekovitoj i medonosnoj biljci od kojega UZ Klopotec proizvodi niz pripravaka. Zbog svoje ljekovitosti i korisnosti, biljka neven se najčešće koristi u vidu kreme za niz dermatoloških problema, a djeluje i protuupalno i antiseptički. U školskoj godini 2018./2019. UZ Klopotec je proizvela novi proizvod kojega je nazvala Nevenko kompletić nakon ideje da se proizvede nešto kvalitetno, primjenjivo, korisno, isplativo i privlačno. Tako se krenulo u ideju ‘komplet’ proizvoda: krema od nevena, pakirana u prigodni ruksak s pregačom koji su oboje oslikani nevenovim cvijetom. Cijela ideja je pretočena u istraživački proces u kojemu se nastojalo odabrati nabolji dizajn prema odabiru ciljane publike, dok je materijal biran da bude kvalitetan i periv na visokim temperaturama. Cijeli proces je osmišljen kao istraživački rad u kojemu se nastojao prikazati proces razvoja proizvoda i ogledni je primjer dobro provedenog istraživačkog rada. U prezentaciji smo vidjeli sve faze razvoja, od razrade ideje do konačnog proizvoda kao završnog dijela istraživačćkog rada. Kroz prezentaciju nas je Perčić detaljno upoznala s nevenom i njegovim blagodatima te pokazala cijeloviti istraživački proces učeničke zadruge koji je u konačnici rezultirao originalnim proizvodom koji je već prepoznatljiv znak UZ Klopotec na svim smotrama.

Treća prezentacija naslova Razvoj sekcije ‘Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja’ kroz projekte predstavila je rad UZ Parentino, Srednje škole Mate Balota iz Poreča. Predavač Mirela Marković provela je sudionike kroz rad sekcija i kratku povijest zadruge s naglaskom na sekciju Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja koja djeluje već deset godina i koja iza sebe ima ozbiljne rezultate, ali i vrlo jasne i profilirane proizvode. Kako je riječ o srednjoj poljoprivrednoj školi s dugom tradicijom (koja danas djeluje u sklopu s ekonomskom i trgovačkom školom te gimnazijom), učenička zadruga vrijedno radi i pokreće niz projekata vezanih uz školski vrt i poljoprivrednu proizvodnju. Referirajući se na temu ove edukacije, Marković je naglasak stavila na proizvodnju pripravaka i preparata od lavande, izradi likera od artičoke te uzgoju i razmnožavanju aromatičnog bilja reznicama. Tako smo čuli postupak uzgoja i destilacije eteričnog ulja lavande te aromatiziranih likera i rakija koje proizvodi zadrugarska sekcija Parentina. Ovdje je potrebno spomenuti i projekte koje je pokrenula UZ Parentino: Art&choka projekt koji je pokrenut 2017. godine uz potporu Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč te Ministarstvo turizma i sporta RH, projekt obnove aromatičnog vrta te projekt Ekosfera Poreč unutar kojega se održavaju radionice razmnožavanja aromatičnog bilja. Kroz prvi projekt učenička zadruga Parentino je pokrenula proizvodnju likera od artičoke kroz sveobuhvatnu akciju edukacije o uzgoju i preradi artičoke te popularizacije projekta kroz širu društvenu zajednicu i predstavljanje proizvoda na sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kroz projekt obnove aromatičnog vrta, uz financijsku potporu Istarske županije (kupljen kotao za destilaciju eteričnih ulja), krenulo se u obnovu aromatičnog vrta u kojemu se uzgojena lavanda kroz niz procesa destilira da bi u konačnici dobili eterično ulje, dok se kroz projekt Ekosfera Poreč provodi razmnožavanja aromatičnog bilja vegetativno (sadnicama) i generativno (sjemenjem). Sve faze projekata Marković je predstavila na zanimljiv i informativan način, a zbog širine same teme, svi zainteresirani će moći ponoviti gradivo na web stranicama HUUZ-a na kojemu se nalaze sve prezentacije.

Uzgoj i prerada ljekovitog bilja zauzimaju posebno mjesto u radu učeničkih zadruga diljem zemlje što smo mogli vidjeti na tri primjera udaljenih i klimatski i geografski različitih hrvatskih županija. Sva tri predavanja, kao i do sada, bila su iznimno inspirativna i motivirajuća, pokazujući aspekte rada učeničkih zadruga kao i rezultata vrijednog rada. Sudeći po brojnim pozitivnim komentarima tijekom svih predavanja, vjerujemo da su mnogi voditelji dobili dodatnu motivaciju za rad kao i nova znanja i metodologiju koju će moći primjeniti u radu svojih zadruga.

Iduća Zoom edukacija HUUZ-a se održava 1. lipnja s temom Ekologija i recikliranje kao završi dio zelene trilogije ove školske godine.