UZ

Leken

OŠ Mladost

Lekenik

Učenička zadruga Leken osnovana je odlukom Školskog odbora Osnovne škole Mladost na 60. sjednici održanoj 28. rujna 2017. godine na temelju članka 39. stavka 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi („NN“ br. 87./08., 86./09., 92./10., 105./10., 90./11., 16./12., 86./12., 94./13., 152./14., 7./17. 87.) i članka 58 Statuta Osnovne škole Mladost, Lekenik. Osnivačka skupština zadruge održana je 14. studenog 2017.g., a u siječnju 2018.g. primljena je u članstvo HUUZ-a. Predsjednica zadruge je Nikolina Durmiši, učiteljica razredne nastave, a zamjenica je Mirna Dorotić, isto učiteljica razredne nastave. Tajnicom Zadruge imenovana je Tatjana Boltužić. Stručni voditelj Zadruge je Tihomir Ceković, nastavnik tehničke kulture.

Logo zadruge je lopoč, a vezan je uz prošlost zavičaja. Zavičaj oko mjesta Lekenika u prošlosti je bio uglavnom močvaran. Kroz mjesto je tekao potok (danas Lekenčica) i tlo oko potoka je bilo močvarno. Zbog takvog močvarnog tla oko potoka je rasla biljka koja se u prošlosti zvala leken, a izgledala je kao današnji lopoč ili lokvanj. Zbog biljke leken potok je dobio naziv Lekenčica, a mjesto su nazvali Lekenik. Danas toga cvijeta više nema, pa smo logom zadruge željeli oživjeti uspomenu na njega.

Učenička zadruga Leken trenutno ima oko 60 stalnih članova u pet aktivnih sekcija:

Modelari voditelj Tihomir Ceković
Kreativna stvaraonicavoditeljica Mirna Dorotić
Rad salvetnom tehnikomvoditeljica Nikolina Durmiši
Izrada nakitavoditeljica Manika Mohr 
Mladi kemičarivoditeljica Željka Geljić.

Modelari proširuju znanje iz tehničkog crtanja, sastavnih crteža i načina obradbe drva te razvijaju motoriku. Obrađuju drvo u raznim oblicima za potrebe ostalih sekcija.

Kreativna stvaraonica potiče kreativnost; razvija sposobnost i vještine u kreativnom izražavanju. Stječu se nova znanja, sklonosti i interesi. Sekcija doprinosi estetskom izgledu škole.

Rad salvetnom tehnikom osposobljava učenike za samostalan rad salvetnom tehnikom (decoupage) na raznim predmetima i podlogama kao što su drvo, plastika i staklo. Također, učenici uče kako vlastite proizvode na adekvatan način ponuditi tržištu i prodati ih. Kod izrade nakita učenici se upoznavaju s načinom izrade nakita – ogrlica, lančića, narukvica, naušnica od fimo mase, kristala i ukrasnih perli, gumica, te žice. Razvijaju osjećaja za estetiku, finu motoriku, te usvajaju naviku pravilnog korištenja slobodnog vremena.

Mladi kemičari sekcija je namijenjena učenicima s razvijenim sposobnostima i onima koji žele razvijati svoje sposobnosti izvođenja praktičnih radova usmjerenih na kemijske pokuse. Sekcija izrađuje sapune i mirisne svijeće.

Učenici radom u zadruzi razvijaju radne navike kao i poduzetničke, otkrivaju stvaralačke sposobnosti, stječu znanja, vještine i samopouzdanje u prezentiranju i vođenju zadruge. UZ Leken iza sebe trenutno ima nekoliko sajmova. Svi sajmovi održavali su se u matičnoj školi. Najposjećeniji je sajam za blagdan Božića, potom za Uskrs i Valentinovo. UZ Leken je 2017./2018. godine prvi put sudjelovala na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u Petrinji. Mladi zadrugari, uz svoje roditelje, vanjske članove zadruge, sa zadovoljstvom izrađuju ukrasne i uporabne predmete na radionicama. U budućnosti se nadamo i cilj nam je stvaranje što kvalitetnijih proizvoda, prepoznatljive uporabne vrijednosti i kvalitete.


Predsjednica zadruge: Nikolina Durmiši KONTAKT:
tel:044/527-001
fax:044/527-007
e-mail: ured@os-mladost-lekenik.skole.hr