UZ

Jabuka

OŠ Ludina

Velika Ludina

Potaknuti ciljem naše škole, učenjem steći korisna i trajna znanja, vještine i kompetencije, postati poduzetnik,  ali i smještajem naše škole na obroncima Moslavačke gore, u prosincu 2009. godine osnovana je naša Učenička zadruga Jabuka. Ime se samo nametnulo, budući da je jabuka jedan od zaštitnih znakova naše općine.

Škola djeluje na pet lokacija, jer upisno područje obuhvaća 12 sela, međusobno dosta udaljenih. Uz matičnu školu u Velikoj Ludini, radimo u PO Grabričina, PO Okoli, PO Katoličko Selište i PO Gornja Vlahinička. No, udaljenost u kilometrima nas nije spriječila da se složno udružimo i razvijamo svoje ideje ujedinjene pod okriljem zadrugarstva. 

Vođeni vizijom vraćanja tradiciji i eko uzgoju,  u proljeće 2010. godine smo posadili svoj prvi voćnjak starih sorti voćaka u PO Gornja Vlahinička. Veliko dvorište potaknulo nas je na sadnju ukrasnih tikvica, koje se penju ogradom koja ga okružuje. Berba tikvica okuplja nas na međusobnu suradnju s drugim voditeljima, uređenje jesenskih kutaka, izradu lutaka. No, tu priča ne prestaje.  Iza ograde nalazi se oranica idealna za eko uzgoj, jer godinama nitko nije ništa sijao na njoj, niti ju tretirao pesticidima. 2012. godine na njoj je posijana kamilica. Davno sanjani san o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja sada se iz cvjetnjaka i teglica preselio na površinu od početnih  12 000 kvadratnih metara. Kamilicu prerađujemo u sapune i čaj.

Učenici i djelatnici PO Okoli su svoj „komadić“ zemlje pretvorili u bogat vrt. Vrt na kojem će biti potrebno uložiti puno truda da bi se zazelenio i procvao u punom sjaju. Ideja je da učenici radeći u vrtu vrate radne navike, uvide koliko je potrebno rada da bi se kasnije blagovalo. Sve se zasniva na eko- uzgoju. Tu nam pomažu i Cvjećari, jer što je vrt bez cvijeća, prijatelja povrća.

Plodove iz voćnjaka i vrta prerađujemo u slasnu zimnicu: džemove, kompote, sok, ukiseljeno povrće. Staklenke ukrašavamo raznim tehnikama.

Vezilje čuvaju motive s  moslavačkih narodnih nošnji i vezu ih na jastuke, torbe, stolnjake i slike. Jastuke pune guščjim perjem ili kamilicom. Svoje radove često izlažu na izložbama ili uređuju prostore škole.

Surađujemo s mnogim udrugama, te s nekoliko europskih škola putem eTwinning projekata. Za projekt Poljoprivredom kroz Europu proglašeni smo najboljim školskim timom.

Sekcije:
1. Vezilje/Matična škola – Marica Kardaš
2. Cvjećari/Matična škola – Petra Fijala
3. Likovna skupina/Matična škola – Josipa Luketić
4. Ekolozi/Matična škola – Sandra Cvetić
5. Vrtlari/PO Okoli – Josip Gredelj
6. Cvjećari/PO Okoli – Nikolina Karolj
7. Mali modelari/PO Katoličko Selište – Ivana Pavlović
8. Mali zadrugari/ PO Gornja Vlahinička – Marijana Rešetar

Voditeljica: Marijana Rešetar

Kontakt:
Tel: 044/658-913, 669-101
Fax: 044/669-106
E-mail: os-velika-ludina-001@skole.t-com.hr
Web: www.os-velika-ludina.skole.hr