UZ

Grofeki

OŠ Bisag

Bisag

Učenička zadruga Grofeki u Osnovnoj školi Bisag osnovana je 23. srpnja 1957. godine s poljoprivrednom i voćarskom sekcijom i bila je poznata po uzgoju povrtlarskih kultura. Prestala je djelovati prije 1980. godine. Obnovljena je 16. listopada 2003. godine na inicijativu pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i šport Varaždinske županije, uz podršku lokalne samouprave i ravnateljice Draženke Švelec-Juričić. U početnoj fazi imala je dvije sekcije: Voćarsku i Slastičarsku.

Učenička zadruga Grofeki danas okuplja učenike drugog te petog do osmog razreda i djeluje u tri sekcije:

1. Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta – voditeljica Roberta Nahod, učiteljica engleskog jezika
Zadrugari se brinu da u našoj školi nikad ne nedostaje sitnih, malih dekorativnih detalja koji daju čar ozračju u školi. Izrađuju ukrasne i uporabne predmete od papira, slame, komušine, češera, sušenog cvijeća, mahovine i ostalih prirodnih materijala. Posebno su vješti i poznati po izradi anđela od prirodnih materijala koje uklapamo u aranžmane na kojima bi nam pozavidjeli i pravi majstori aranžiranja.

2. Cvjećarsko- aranžerska sekcija – voditeljica Branka Čuljak, učiteljica prirode, biologije i kemije
Cvjećari se brinu za floru – u školi i oko naše škole. Njeguju cvijeće po hodnicima škole da bi nam ono oplemenjivalo prostor u kojem boravimo. Uređuju okoliš, održavaju cvjetnjak i kamenjar, izrađuju aranžmane te pomažu u estetskom uređenju škole.

3. Eko sekcija – voditeljica Marijana Habijan, učiteljica razredne nastave
Zadrugari naše škole obilježavaju značajne eko datume, sudjeluju u akcijama čišćenja i uređenja okoliša, skupljanju staroga papira i otpadne ambalaže. Radom u učeničkoj zadruzi razvijaju svijest o nužnosti očuvanja prirodne ravnoteže i potrebi očuvanja okoliša korištenjem prirodnih, biološki razgradivih materijala, smanjenjem ukupne količine otpada, njegovim recikliranjem i korištenjem u kreativne svrhe.

U školi održavamo radionice na kojima učenici stječu nova iskustva, razvijaju sposobnosti i vještine. Uređujemo izložbeni prostor Zadruge u školi te organiziramo prodajne izložbe poput Božićnog sajmaValentinovaUskrsaMajčinog danaDana obitelji i drugih manifestacija. Dosad smo sudjelovali na ŠpancirfestuDanu učeničkih zadruga u Varaždinu, na Natjecanju učenika u kreiranju prigodnog božićnog poklona od ekološki prihvatljivih materijala u Novom Marofu. Redovito sudjelujemo na Županijskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje te Županijskoj smotri učeničkih zadruga. Učenici se rado uključuju u rad Zadruge, uče novim vještinama, suradnji, stječu nova znanja i svijest o potrebi očuvanja prirode, njeguju baštinu našega kraja i razvijaju poduzetnički duh. Zadrugari su i nagrađeni za svoj rad jer se dio sredstava izdvaja kao pomoć pri financiranju terenske nastave i izleta učenika.

Branka Čuljak, voditeljica zadruge