UZ

Glažuta

OŠ Viktora Kovačića

Hum na Sutli

Učenička zadruga Glažuta osnovana je u proljeće 2003. godine, a ime je dobila po našoj poznatoj tvornici ambalažnog stakla (današnjoj Vetropack Straži) koju su naši stari zvali glažuta. Svake godine učenička zadruga broji od 7 – 8 sekcija i uključuje oko 150 učenika.

Ove godine zadruga broji preko 130 učenika stalnih članova koji djeluju u osam sekcija:

Mladi povrtlari – voditeljica Brankica Tepeš
Uzgajivači ljekovitog i začinskog bilja u matičnoj školi – voditeljica Martina Škrinjar
Likovna skupina Keramičari 5.- 8. razred matičnoj školi – voditeljica Dragana Palčić
Likovna skupina PŠ Prišlin – voditeljica Sanja Šlogar
Likovna skupina PŠ Druškovec  – voditeljica Nevenka Miklaužić
Likovna skupina PŠ Lupinjak – voditeljica Marija Kampuš
Domaćinstvo – voditeljica Petra Kunštek
Cvjećari i zavičajno bilje – voditeljica Valentina Petek

Mladi povrtlari: učenici uz pomoć učiteljica biologije i kemije te domara vode skrb o školskom vrtu i voćnjaku koji broji oko 75 sadnica. U vrtu se uzgajaju kulture za potrebe školske kuhinje (krastavci, luk, peršin, mrkva, cikla…). Radovi započinju u proljeće i učenici se uključuju u pripremu gredica, sjetvu, čišćenje gredica te branje voća i plodova u lipnju. Radovi u vrtu su organizirani na način da svaki razred od 5. do 8. brine o dvije do tri gredice. Osim toga, učenici vode skrb i o uređenju cjelokupnog okoliša, kroz nekoliko akcija uređenja u kojima sudjeluju svi učenici škole, provode se i akcije s roditeljima i učiteljima. Za potrebe povrtlara prošle je godine izgrađena i nova vrtna kućica.

Uzgajivači ljekovitog i začinskog bilja matične škole uzgajaju i sakupljaju začinsko i ljekovito bilje našeg kraja, prikupljaju narodne recepte, pripremaju tinkture, sokove i sirupe. Bilje se pakira u prigodnu eko-ambalažu (papirnate vrećice ili staklenke) i prodaje na sajmovima. Sirupi i sokovi se uglavnom koriste u školskoj kuhinji, dok se jedan manji dio prodaje. Dišeća zipkica i dišeči vanjkušek bili su predloženi i za humski suvenir na natječaju koji je raspisala TZ općine Hum na Sutli.

Likovna skupina PŠ Druškovec surađuje sa skupljačima i uzgajivačima ljekovitog bilja, na način da izrađuju ambalažu od kartona, gline, platna – zipkice, babuške, jastučiće. Za božićni i uskrsni sajam izrađuju čestitke i različite prigodne ukrasne predmete koji su namijenjeni za prodaju.

Likovna skupina Keramičari 5.- 8. razred matične škole može se pohvaliti sa vrlo raznolikim programom: dizajnirali i izrađivali plakate, mozaike i ukrasne predmete od eko-materijala, oslikavali su staklene boce (poklon za poslovne partnere Vetropack Straže), fotografije oslikanih boca poslužile su za izradu kalendara. Prije nekoliko godina nabavljena je peć za keramiku te se pristupilo izradi različitih ukrasnih predmeta od gline. U sklopu projekta Škole za Afriku izrađivale su i prodavale afričke maske sa magnetima. Posljednjih nekoliko godina keramičari su jedna od najaktivnijih sekcija unutar zadruge, rade na projektima vezanim uz očuvanje tradicije, a svojim proizvodima plijene posebnu pažnju i na sajmovima i na različitim izložbama.

Likovna skupina PŠ Prišlin, PŠ Brezno, PŠ Druškovec i PŠ Lupinjak uspješno sudjeluju u radu zadruge izradom čestitki, adventskih vjenčića, svijećnjaka, ukrasnih predmeta, nakita, marama i sl. Proizvodi koje izrađuju prodaju se na božićnom uskršnjem sajmu.

Domaćinstvo je izvannastavna aktivnost koja se u školi provodi treću godinu za redom, a odaziv učenika je jako velik. Učenici se prvenstveno uključuju radi kuhanja i pripremanja jednostavnih jela, ali okušali smo se i u glačanju, šivanju, sijanju i presađivanju različitih vrsta povrtnica i začinskog bilja. Cilj aktivnosti je učenje nekih svakodnevnih vještina, ali i druženje te razmjena iskustava među učenicima.

Vjerujemo da smo po izradi predmeta od keramike posebni u našem okružju. Božićni i proljetni sajam su u našem kraju gotovo već tradicionalni i dobro prihvaćeni, imamo i stalne kupce naših čestitki i božićnih ukrasa. Učenici, osim u izradi proizvoda i predmeta imaju značajnu ulogu u organizaciji prodajnih izložbi i sajmova, postavljanju cijena proizvoda, promidžbi i prezentaciji rada. Na početku ove školske godine odazvali smo se pozivu Turističke zajednice Krapinsko–zagorske županije te sudjelovali na manifestaciji Tjedan kajkavske kulture u Krapini gdje smo prezentirali upravo rad učeničke zadruge.

U budućnosti namjeravamo povećati participaciju učenika u organizaciji aktivnosti ekonomskog karaktera prijavljivanjem na natječaje na razini županije, države, EU, organizacijom tematskih prodajnih izložbi (likovni radovi, fotografije…).