26. smotra učeničkih zadruga RH

Bilten 26. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske –      klikom na slijedeći link možete pogledati Bilten 26. smotre

26. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, održana je 23. – 24. svibnja 2014. godine, u Boćarskom domu u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Suorganizator Smotre bila je Hrvatska zajednica tehničke kulture a pokrovitelj Agencija za odgoj i obrazovanje. Smotra je održana zajedno sa 2. Festivalom tehničke kulture čiji je organizator Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Na ovogodišnjoj smotri svoje radove predstavili su mladi zadrugari i njihovi voditelji iz 60 učeničkih zadruga iz Hrvatske, ali možemo slobodno reći da  se na smotri predstavilo preko 300 učeničkih zadruga čiji proizvodi su izloženi na 20 županijskih izložbenih prostora. Učeničke zadruge, sudionici smotre, izabrane su za sudjelovanje na 26. smotri na  temelju postignuća na županijskim smotrama. Prezentirano je 12 istraživačkih radova koji su vrednovani i rangirani. Na Smotri je također održano i osam pokaznih radionica.

Svečanost otvorenja 26. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske i 2. Festivala tehničke kulture, održana je u Boćarskom domu, 23. svibnja u 12,00 sati. Pozdravne riječi sudionicima su uputili: pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, gospođa Ankica Nježić, koja je i otvorila Festival i Smotru; ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, gospodin Vinko Filipović; predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, prof.dr.sc. Ante Markotić i predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, mr. sc. Marica Berdik.
Smotru i Festival posjetili su i brojni gosti, načelnica ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, gospođa  Vesna Lendić Kasalo; predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta, predstavnici Hrvatskog saveza zadruga kao i mnogi drugi.

Mladi zadrugari i ove su godine  članovima prosudbenog povjerenstva predstavili svoje najbolje proizvode i  prikazali praktične radove,  prezentirali rad  i postignuća svoje zadruge. Kreativnost i inovativnost mladih zadrugara vidjela se na svakom izložbenom prostoru. Bilo je tu vrlo maštovitih ukrasnih i uporabnih predmeta od keramike,  stakla, drveta, tekstila, čipke, jabuka uzgojenih u školskim voćnjacima, meda i raznih pripravaka od sapuna i krema do čajnih mješavina koje su pripremile vrijedne ruke mladih zadrugara.

Svi sudionici, imali su prigodu i u petak i u subotu, sudjelovati na pokaznim radionicama, koje su bile iznimno posjećene, a održali su ih voditelji učeničkih zadruga i mladi zadrugari:

– Izrada privjesaka od čipke, UZ Grana, Centar za autizam, Zagreb
– Izrada  čokolade sa eteričnim uljem, UZ Moj škoj, OŠ Braća Glumac, Lastovo
– Tehnologija proizvodnje pjenušavog vina, UZ Parentino, SŠ Mate Balote, Poreč
– Izrada uporabnih predmeta pletenjem šiba, UZ Matije Gupca, OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica
– Izrada sapuna od bučinog ulja, UZ Cucurbita, OŠ Dragutina Lermana, Brestovac
– Izrada ogrlice od tekstila, UZ Tkanica, SŠ M. A. Reljkovića, Slavonski Brod
– Izrada ukrasa quilling tehnikom, Marija Levanić, Vođinci
 Izrada šešira od lišća, djelatnice HUUZ-a, Blanka Horvat i Đurđa Tesla

Veliko zanimanje svih sudionika a posebno mladih zadrugara izazvala je nagradna igra – Putovnica – za putovanje u svijet učeničkog zadrugarstva.

Na Smotri je prezentirano 12 vrlo vrijednih  istraživačkih radova izvedenih u programu učeničke zadruge, 10 iz Osnovnih škola i 2 rada iz Srednjih škola, a nakon vrrednovanja povjerenstva za istraživačke radove, priznanja su osvojili slijedeći radovi:

Za osvojeno 1. mjesto:
Učenička zadruga: MRAVCI – ZNALCI, OŠ dr. Franjo Tuđman, Beli Manastir
Tema rada: Proizvodnja lumbrihumusa i lumbrikulture u učeničkoj zadruzi

Za osvojeno 2. mjesto:
Učenička zadruga:  PITOSPORA, OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik
Tema rada: Uzgoj dudovog svilca

Za osvojeno 3. mjesto:       
Učenička zadruga: MRAV, OŠ Petar Zrinski, Čabar
Tema rada: Mogućnosti primjene i čuvanja medvjeđeg luka

Po završetku smotre, svim sudionicima urućene su pohvalnice i zahvalnice za sudjelovanje te je proglašeno 6 Najproizvoda smotre:

UZ CUCURBITA,  OŠ Dragutina Lermana, Brestovac
Proizvod: BUČINO ULJE
UZ TKANICA, OŠ Milan Amruš – posebni program, Slavonski Brod
Proizvod: SNAŠICE, keramika
UZ, MOCIRE, OŠ Voštarnica – posebni program, Zadar
Proizvod: ČIKIN KRIŽIĆ – keramika
UZ LAVANDA, OŠ Mejaši, Split
Proizvod: BILJNI BOMBONI
UZ FIJOLICA,  COO Čakovec, Čakovec
Proizvod: VAZA SA CVIJEĆEM – keramika
UZ RUKE, OŠ Žitnjak, Zagreb
Proizvod: PREGAČA U STAKLENCI

26.  smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske održana je, kao i prošlogodišnja, u duhu dva slogana koja su kreirali mladi zadrugari:

ČUDA STVARA MAŠTA MLADIH ZADRUGARA

Harmonija
Umijeća
Uspjeha
Znanja

26. smotra učeničkih zadruga RH nalazi se u Vremeniku natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje kao i u Uputama za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u 2014. godini.

Upute za provedbu 26. smotre UZ RH i županijskih smotri  možete pogledati u priloženom dokumentu.

Popis priloga

  • [pdf_attachment file=”1″ name=”Obrazac za prijavu istraživačkog rada”]
  • [pdf_attachment file=”2″ name=”Upute za provedbu smotre”]